Parterapi i Stockholm

Parterapi Stockholm

Att tillsammans med sin partner gå i terapi blir vanligare och vanligare i vårt samhälle. Inte bara har man insett hur bra det är för att hålla relationen igång, man mår psykiskt bättre av det.

Många par fastnar efter många år tillsammans i destruktiva mönster, befinner sig i en typ av kris (efter otrohet eller annat).

Vissa går även i terapi för att förstå sig själv, sina val eller sitt sätt att fungera i sin parrelation.

Parterapi är något som vi psykologer ser som en stor investering i förhållandet, oavsett hur relationen ser ut i dagsläget.

Det kan vara skönt att få prata tillsammans med någon utomstående för att fatta gemensamma beslut eller enas om den bästa vägen framåt i förhållandet.

parterapi-stockholmparterapi-stockholm

Det kan också vara ett mycket bra sätt att fördjupa relationen och komma varandra nära, kanske få en nystart och lära känna varandra på ett helt nytt sätt.

Om man inte längre kan nå varandra i samtal, eller om vardagen präglas av bråk och konflikter, är det dags att göra något för att få relationen att hålla.

De flesta som går i parterapi vill göra allt för att undvika separation eller skilsmässa.

Andra gånger kommer man fram till att det är det enda alternativet som känns bra för båda. Då kan man försöka att hitta ett sätt att gå skilda vägar på ett så konstruktivt sätt som möjligt.

Parterapi är en bra väg om man vill

  • Komma vidare efter en otrohet
  • Få relationen att bli bättre igen
  • Lära sig diskutera konstruktivt
  • Hitta tillbaka till kärleken

 

Parrådgivning Stockholm

Att välja att gå till parrådgivning kan känns som ett mycket stort steg. Det innebär att erkänna att saker inte är perfekta i ditt partnerskap, vilket ofta är svårt att göra och läskigt att erkänna. Och om du inte är särskilt bekant med vad terapi handlar om, kan det känns som mystiskt och förvirrande, för att inte tala om att det kan innebära stora ansträngningar.

Det krävs en hel del av dig som person för att gå igenom parrådgivning. Det ska passa in i ditt och din partners schema. Här är det viktigt att båda försöker dra sitt strå till stacken och verkligen jobba för att relationen ska överleva.

Parrådgivning – Ett stort steg i rätt riktning

Det är väldigt viktigt att ni båda känner att er terapeut känns rätt och att ni känner tillit till den som ska hjälpa er. De allra flesta terapeuter erbjuder ett gratis första besök av just denna anledning.

Var inte rädd för att ställa frågor – ju tidigare desto bättre – så att ni kan fortsätta med en annan om det inte känns som en 100% match.

Anledningar till Parterapi Stockholm

parrådgivning-stockholm

Förtroende har brutits

En av de vanligaste orsakerna till att folk söker parterapi är behovet av hjälp för att övervinna en otrohet hos den ena partnern. Kanske var det en känslomässig angelägenhet, en serie lögner eller bedrägerier om pengar. I vilket fall som helst kan terapi av grunden hjälpa till att skapa ett forum där båda parter är fria att uttrycka sin sårbarhet.

Bråken kommer allt tätare

Märker du att rytmen i ditt dagliga liv förändras till en något mer konfliktorienterad sådan? Kanske är de alla “små” argument, eller bråk som trappats upp den senaste tiden?

Hur som helst är det det viktigt att ta dessa saker på allvar och göra något innan det är för sent. Genom parterapi kan oftast lösa knutar som man själv inte riktigt kan förstå vad de beror på.

Dålig kommunikation i relationen

Kanske är öppen konflikt inte det största problemet, men du känner dig ständigt missförstådd eller ignorerad. Eller kanske känner du att din partner har förändrats.

Ofta är ett av de mest påtagliga resultaten av vad vi på parterapi Stockholm kan göra för kommunikationen, och en stor förbättring av dess kvalitet. En skicklig parrådgivare kan ge dig verktyg som hjälper dig att bli en bättre lyssnare. Något som är viktigt för att din partner ska känna att du finns där för honom/henne.

 

Något känns fel, men du är inte säker på vad eller varför.

parterapi-i-stockholm

Precis som med enskild terapi är ibland parterapi användbart inte bara för att lösa problem, men också för att identifiera dem. Låt oss säga något i ditt äktenskaps dynamik har förändrats, men du kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Eller du känner dig inte så bekväm med din partner som du brukade.

Har du börjat störa dig på saker som du tidigare inte gjort? Det är ofta tidiga tecken på ett förhållande som är på väg åt fel håll.

Det betyder inte att din partner gjort något fel, utan snarare på att du har fått en annan bild som inte stämmer in med din tidigare.

 

Du går och bär på en hemlighet

stockholm-psykolog

Många går och bär på hemligheter som de tror att deras partner skulle lämna dem för, om de fick reda på dem. Detta stämmer sällan och gör istället att du som går runt med hemligheten mår sämre och sämre. Parterapin kan vara ett bra forum för att lufta hemligheter som du annars skulle vara rädd att tala om för din parnter.

Konflikträdda parter i ett förhållande

Vi vet från John Gottmans forskning om hur ett par hanterar konflikter. Kanske är du eller din partner rädd för att gå in i diskussioner och därför går undan istället?

I ett hälsosamt förhållande måste båda parterna känna att de får säga sitt utan att det måste bli en konflikt av det hela.

Psykologer med bred kompetens inom parterapisamtal.

Hos oss på Psykolog Stockholm hittar du psykologer som jobbar både med individuella samtal som parterapi. Vi har väldigt lång erfarenhet av att jobba utifrån olika psykoterapeutiska metoder så som (KBT, psykoanalys, PDT, ACT, IPT, ISTDP, och strävar efter att hitta ett bra sätt att tala och lyssna som passar just dem vi för stunden möter.

Ni ska alltid kunna förvänta er att bli bemötta med respekt, och kunna vara trygga i att samtalen sköts med professionalitet och under sekretess.

Kontakta oss gärna för att boka in ett samtal tillsammans med din partner